Berättelsen om Nils Novis

Idé: Ken Eklöf & Johan Nurmi Manuskript: Johan Nurmi  Teckningar: Niklas Peuravaara

Nils NovisPå de följande sidorna får ni bekanta er med “Nils Novis”. Han är en jasse som väldigt gärna skulle vilja lära sig det här med vågflygning. Det enda som kan mäta sig med hans entusiasm är möjligen hans motgångar. Vågflygning är inte fullt så jäkligt som berättelsen vill påstå, men jag tror att alla som har varit nybörjare på kebnelägret känner igen sig.
Idén till berättelsen föddes under 1990 års läger. Tisdagen 10/4 var klar och varm med svag sydvåg, och de flesta piloterna spankulerade på startplatsen och väntade på bättre väder. Ken och jag började som tidsfördriv improvisera en berättelse om Nils Novis och hans ärkefiende”Roland Rotor”. Alla som har bekantat sig med Rolands fasoner i luften, kan intyga att han har ett häftigt temperament och ett djävulskt sinne för humor. Historien växte till sig medan vi hade roligt på isen. Till sist fanns det en cirkel av andra piloter omkring oss som verkade uppskatta berättelsen. Så mycket flygning blev det inte under den dagen, men roligt hade vi ändå.
Segelflygare sägs ju vara uppfinningsrika när det gäller tidsfördriv.

Roland Rotor

Det slutliga genombrottet för Nils och Roland var under lägerfesten några dagar senare. Lägerchefen Patrik använde sig av listig övertalning under festens lopp, och så uppförde Ken och jag berättelsen för gästerna. Efter det har Roland fått personifiera den elaka rotorn i lufthavet. Tidningen som brukar känna till vad som händer inom segelflyget, Segelflygsport, nämnde också Nils och Roland i sitt nummer 2/90.

Efter lägret tyckte jag att det skulle vara trevligt om någon kunde teckna berättelsen. Jag knackade ihop ett manuskript, och började söka efter en hugad tecknare. Det tog sin tid, men det lönade sig att vänta. Jag fick höra att Kirunaklubbens Niklas Peuravaara var förmågan jag sökte. Hyggligt nog tog han sig an uppdraget, och presterade ett ståtligt verk. Ett stort tack åt honom för det. Han visade sig vara en perfekt tecknare av berättelsen, helt enligt hans rykte. Så, bäste läsare, varsågod och njut av den pedagogiska berättelsen om vågflygning som börjar genom att trycka på bilden härunder.

 

Lämna ett svar